Toggle Navigation

 

25.08.2011

Maline (Rubus idaeus)

Maline su male voćke sačinjene od nekoliko bobica spojenih u jednu celinu. Svaka od bobica sadrži po jednu semenku. Veličine je od 1, 5 cm pa naviše.

24.08.2011

Trešnje (Prunus avium)

Trešnja je listopadno drvo čiji se plodovi koriste u ishrani. U prirodi se danas sve teže može pronaći što je stavlja u red ugroženih vrsta. Najviše se uzgaja u voćnjacima i koristi sveža u ishrani.

23.08.2011

Mandarine (Citrus reticulata)

Madnarine su voće iz porodice citrusa, prosečnog prečnika oko 6, 5 cm. Oko sebe sadrži mekanu koru koja se nakon zrenja lako ljušti. U sebi sadrži slatki mesnati plod koji se sastoji iz nekoliko segmenata( od 6 do 15).

23.08.2011

Šljive (Prunus domestica)

Šljiva je koštuničavo voće koja kao i breskva, nektarina ili kajsija poseduje veliku košticu u sredini ploda. Iz poznate tri vrste šljiva u svetu se razvilo na hiljade raziličitih sorti šljiva koje se razlikuju po veličini i boji ploda.

25.08.2011

Brusnica (Vaccinium macrocarpon)

Brusnica vodi poreklo sa područja Severne Amerike. Brusnica je bobičasto okruglo voće, crvene boje sa tankom kožicom oko ploda. Veličina ploda je 0, 5 cm u prečniku i oko 1, 5 cm dužine.

23.08.2011

Dunja (Cydonia)

Dunja je voćka po obliku slična jabukama i kruškama. Kao i kod jabuke i kruške i dunja ima tanku ljusku ispod koje se nalazi mesnati plod. U sredini ploda se nalaze semenke slične onima kao kod jabuka.

23.08.2011

Nar (Punica granatum)

Nar je okrugla voćka veličine veće pomorandže sa izbočenom krunicom na vrhu i glatkom tankom korom oko sebe boje od crvene do žuto roze. Nar u sebi sardži na stotine semenki crvene boje koje su u zavisnosti od sorte nara slatke ili kisele.

20.08.2011

Ananas (Ananas comosus)

Ananas je voćka cilindričnog oblika prečnika od 10 do 20 cm i dužine oko 30 cm. Težina zrelog ananasa može da bude i preko 5 kilograma. Oko sočnog ploda nalazi se voštana čvrsta kora koja ga štiti. Boja ploda je kombinacija bele i žute boje.

20.08.2011

Kruška (Pyrus communis)

Kruška je voće zvonasto okruglog oblika mada su neke sorte tipično okrugle. Sam plod je prečnika od 3-8 cm. Oko sebe ima tanku kožu čija je boja zelena, žuta, crvena ili je kombinacija svih tih boja. Sama srž odnosno meso kruške je bele ili belo-žućkaste boje.

20.08.2011

Breskva (Prunus persica)

Breskva je okrugla duguljasta voćka sa tankom kožom oko sebe. Poseduje veliku semenku unutar mesnate srži. Razlika između breskve i nektarine je u tome što breskva ima dlakavu kožu oko sebe, dok je nektarina sa glatkom kožom.

19.08.2011

Pomorandža, narandža (Citrus aurantium L.)

Pomorandža je crvenkasto žuta voćka iz familije citrusa, sočne srži od slatkog do kiselog ukusa. Srž narandže je loptastog oblika sačinjena iz više segmenata okruženih korom koja se ljušti.

19.08.2011

Nektarine (Prunus persica var. Nectarina)

Nektarine, ili kako ih zovu ćelave ili breskve bez peteljke, su po veličini boji i ukusu slične svojim srodnicima. Nektarine teže da budu slađe od ostalih sorti bresaka a s obzirom da su mesnatije od ostalih bresaka nektarine su sočnije.

18.08.2011

Limeta (Citrus aurantifolia)

Limeta ja mala voćka iz porodice citrusa, gorkog ukusa, tamno zelenog ploda sačinjenog iz nekoliko segmenata. Ne konzumira se kao sveže voće već se cedi u sokove, koristi kao dodatak u poslaticama ili koktelima.

19.08.2011

Papaja (Carica papaya)

Papaja je okruglo ovalna voćka sa tankom glatkom korom. Kada sazri papaja ima koru žute boje i mesnati plod žuto narandžaste boje. U doba zrenja u središtu ploda pojavljuju se crne male semenke.

19.08.2011

Maslina (Olea europaea)

Iako je smatraju za začinsku biljku maslina je voće okruglog oblika, blago zašiljena na jednom kraju, dužine od 1 do 2, 5 cm. Poseduje tanku kožicu na sebi, čija boja varira od svetlo zelene, crvene, purpurne do crne. U unutrašnjosti voćke nalazi se koštica.

18.08.2011

Mango (Mangifera indica L.)

Mango je okrugla voćka sa nejestivom korom čija boja može biti zelena, žuta ili crvena. Mango može da naraste u dužinu od 5 do 22 cm. Žuti ili crveni mesnati plod manga je sočan i mekan. Nakon sazrevanja pušta veoma opojan miris.

18.08.2011

Limun (Citrus limonia)

Limun je mala okrugla svetlo žuta voćka iz porodice citrusa. Limun je dostupan širom sveta tokom cele godine a najbolja proizvodnja je u proleće i leto.

18.08.2011

Kivi (Actinidia deliciosa)

Kivi je voće veličine jajeta sa dlakavom korom braon boje. Plod kivija je sočan, zelene boje sa crnim semenom u unutrašnjosti ploda.