Toggle Navigation

 

Početna /Saveti /Kako? Lako!

10.05.2016

Čuvanje hrane

Koliko puta vam se desilo da u nekom uglu frižidera nađete davno zaboravljeni komadić sira ili već poprilično uvelu šargarepu? Naučeni smo da se hrana ne baca, ali, da bi to nepisano pravilo bilo delotvorno, potrebno je da povedemo računa o čuvanju hrane.

24.03.2014

Užegao maslac? Nema problema...

Dvadeset četiri časa je dovoljno da od užeglog maslaca ostane samo - maslac...

24.03.2014

Pivo u službi omekšivača...

Pivo je omiljeno piće miliona ljudi, ali može da posluži i u neke sasvim drugačije svrhe, kao na primer da njime - omekšate meso...

24.03.2014

Korom banane do visokog sjaja...

Hranljivost banana odavno nam je poznata, ali od sada ni koru ne morate olako odbaciti...

29.03.2016

Domaći kefir

Da bi se pripremio ovaj čarobni napitak nije potrebno biti druid iz Asteriksa, dovoljno je malo pažnje i pridržavanje nekih osnovnih pravila.

24.03.2014

Sirće - dobro u salati, dobro u domaćinstvu...

Od savršene salate do blistavih pločica - put vodi preko sirćeta...

24.03.2014

Olakšajte sebi ljuštenje pomorandže...

Možda ste primetili - pomorandže sa tanjom korom slađe su i sočnije, ali se teže i ljušte...

24.03.2014

Ubrzajte vrenje kvasca...

Treba brzo da pripremite testo, a kvasac nikako da "provri"! Evo saveta...

24.03.2014

Kako sprečiti zagorevanje maslaca...?

Postoje male tajne koje treba znati pri korišćenju maslaca...

23.03.2014

Čak i kora pomorandže može vam biti od koristi...

Ne samo što plod pomorandže okrepljuje i pravi je eliksir, već i njena kora može poslužiti kao idealna aroma za kolače...

23.03.2014

Alu-folija čuva vaše vreme i novac

Ukoliko smatrate da je neizvodljivo da istovremeno u pećnici pečete pečenje i kolač a da se miomirisi ne udruže, možda je vreme da preokrenete taj stav...

10.04.2013

Korenasto povrće - zadovoljstvo u kuhinji

Korenasto povrće je neupadljivo, bez mirisa, a često i boje. Neslavnoj i pomalo nepravednoj sudbini korenastog povrća savršeno pristaje i podatak zabeležen u srednjem veku da su seljaci morali zemljoposednicima davati svo povrće koje raste iznad zemlje dok su ono koje je bilo sakriveno ispod zemlje mogli zadržati za sebe s obzirom da su ga ovi smatrali drugorazredniim. Povrće koje raste ispod zemlje nikad nije okupano jutarnjom rosom, nikada nije obasjano suncem i puno je blata čak do neprepoznatljivosti.

02.03.2013

Pečurke - carstvo proteina

Njihovo ime krije se u rešenju zagonetki „U šumici na jednoj nožici“ i „Sva se crkva na jedan direk drži“. Sakupljali su ih vekovima, uživali u njihovom ukusu, ali se i trovali njima. Tako je rimski car Klaudije umro nakon što je okusio zelenu pupavku, a sličnu sudbinu imao je i Gabrijel Farenhajt, nemački fizičar i inženjer po kome je ime dobila Farenhajtova skala za merenje temperature.

23.03.2014

Biber kao fiksator - zašto da ne?

Primetili ste da vaša odeća gubi boju...? Evo jednostavnog rešenja - biber!

10.04.2013

Da li jesti sveže ili kuvano povrće?

Da li je bolje jesti povrće sirovo ili kuvano? Neki će reći da ga je najbolje jesti onako kako ga najviše volimo i kako ga možemo najviše pojesti i neće pogrešiti, jer povrće spada u namirnice koje bi se obavezno više puta dnevno trebale naći na našim jelovnicima

07.03.2013

Kupus - zdrav i ukusan

Kupus je jedna od najstarijih povrtarskih biljaka. U ishrani se upotrebljavao još oko 4000 godina pre nove ere, a u kineskim pergamentima se beli kupus pominje kao lek protiv ćelavosti.

02.03.2013

Kelj - zeleni izvor antioksidanata

Dekorativan, svetski poznat, zdrav – kelj je namirnica koja zaslužuje počasno mesto na trpezi. Jednom porcijom ovog povrća unećete u organizam 13 puta veću dozu vitamina K od one koja je neophodna na dnevnoj bazi.

22.02.2013

Lovor – aromatični analgetik

Maslinastozeleni listovi obiluju eteričnim uljima, koja ublažavaju bol i suzbijaju upale.