Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Napici

06.06.2016

Frape od banana

Sazrevanje banana može se ubrzati stavljanjem plodova u papirne vreće. Zrele banane se mogu držati u frižideru do dve nedelje da zadrže svežinu.

25.05.2016

Češki kobler

Kao stvoreno za letnje dane.

08.11.2014

Frape od kivija

Kivi nazivaju voćem večne mladosti. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a naučnici su utvrdili da svež kivi u svakodnevnoj ishrani jača efikasnost belih krvnih zrnaca u obnavljanju oštećenog DNK.

08.11.2014

Frape od jagoda III

Jagode su veoma osetljivo voće. Zato ih operite neposredno pre nego što ćete ih poslužiti ili iskoristiti za pripremu poslastice. Ne odstranjujte ni zelenu kapicu i peteljku, sve dok niste pažljivo oprali i posušili voće. Ovaj postupak će sprečiti da jagoda apsorbije vodu što može pokvariti ukus i teksturu voća.

01.06.2016

Voćni jogurt sa jagodama

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi. 

29.03.2016

Tropiko voćni jogurt

Neobičan dodatak ”egzotičnim” obrocima je mango. Plod manga je kruškolikog oblika, osetljiv na pritisak, pa se bere pre nego što potpuno sazri. Pošto u sredini ima veliku, tvrdu košticu, najbolje ga je seći sa strane na dasci za sečenje. 

08.11.2014

Frape od banane II

Banane se prvi put spominju u budističkim tekstovima još 600 godina pre n.e. Arapi su zaslužni za širenje njene konzumacije po afričkom kontinentu, a samo ime “banana“ dolazi od izmenjene arapske reči što znači “prst“.

08.11.2014

Topli rum napitak

Rum je alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog soka šećerne trske i melase kao proizvoda prerade šećera. Proizvode se tri tipa ruma: ekstra star, stari zlatni i svetli suvi, a najkvalitetniji su oni kubanskog porekla. Umesto pravog ruma, koji ima visok procenat alkohola, možete koristiti aromu ruma.

08.11.2014

Topla čokolada sa đumbirom

Nutritivni sastav korena đumbira je vrlo raznovrstan. Od minerala, đumbir u značajnijim količinama sadrži kalijum, bakar, magnezijum i mangan. Od vitamina sadrži vitamin C, vitamine B grupe, poput vitamina B6, pantotenske kiseline i niacina.

08.11.2014

Topli napitak sa čokoladom i rogačem

Rogač je bogat izvor vitamina i minerala (naročito kalcijuma), kao i nekih elemenata u tragovima. Masnoće se u njemu pojavljuju samo u neznatnim količinama, dok su od ugljenih hidrata zastupljeni fruktoza, pektin i lignin. Pektin i lignin su veoma značajni jer imaju sposobnost da vezuju holesterol u crevima, čime olakšavaju njegovo izbacivanje iz organizma i utiču na smanjenje njegove vrednosti u krvi.

08.11.2014

Dečji punč

Prilikom kupovine, ako je moguće, pomirišite cimet kako bi bili sigurni da ima karakterističan slatkasti miris po kojem ćete znati da je svež. Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus mesnim jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa.

07.11.2014

Osvežavajući jogurt od jagoda

Sladoled se spravlja od mleka ili pavlake, dodataka koji mu daju aromu i zaslađivača, najčešće šećera. Zbog visokog sadržaja mlečne masti, osim klasičnog sladoleda, danas se sve češće prave i poslastice na bazi smrznutog jogurta ili voćnog soka koje imaju znatno nižu energetsku vrednost.

07.11.2014

Šejk od kajsije

Savršena poslastica za odmaranje posle napornog radnog dana. Ukusno i osvežavajuće piće koje će vam pomoći da se osećate dobro zahvaljujući blagotvornim sastojcima kajsije. 

08.11.2014

Topla čokolada Kuhinjica

Istraživanja su utvrdila da crna čokolada snižava nivo adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola, a dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju ‚‚delimičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crevnih mikroba". Dovoljna dnevna konzumacija crne čokolade je 40 g.

08.11.2014

Topli punč

Umesto ekstrakta vanile, može se koristiti šipka vanile. Najviše arome će dati ukoliko se stavi i zakuva zajedno sa mlekom ili ako se šipka nožem podeli na dva dela i izvade semenke koje se upotrebe za izradu jela (najčešće poslastice). Vanila se može izvaditi, oprati i osušiti i sačuvati u zatvorenoj posudi ili u šećeru do sledeće upotrebe.

07.11.2014

Napitak od jagoda i voća

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.

07.11.2014

Coffi šejk

Coffe šejk može biti savršen desert za žurke. Umesto čokoladne torte ponudite vašim gostima laganu i zdravu poslasticu, koja će ih zasladiti i obradovati. 

07.11.2014

Kivi šejk

šejk je zdravo i osvežavajuće piće koje se pravi od voća, a može da sadrži i lomljeni led, smrznuti jogurt, mleko ili med. Voćni šejk nije kaloričan i prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidantima, biljnim vlaknima i drugim blagotvornim sastojcima.